Jadi tunangan orang tanpa disedari?

Bismillah...
Assalamualaikum....
Ini adalah hasil perkongsian ilmu dari kawan satu kursus.. :) Jadi muna nak berkongsi dengan semua.. Perkara ni sangat penting, jadi kita perlu berhati-hati. Setiap pertuturan kita harus kita jaga. 
Soalan :
 • Jika seorang lelaki menyatakan hasrat kepada seorang perempuan untuk dijadikan isteri dan wanita itu bersetuju, adakah ia dikira bertunang walaupun ibu bapa perempuan itu belum tahu atau tidak kenal pihak lelaki?
Jawapan :

Makna pinang dari segi syarak adalah pihak lelaki menyatakan hasrat berkahwin kepada pihak perempuan. Apabila pihak perempuan berkata setuju, maka perempuan itu sudah dikira menjadi tunang kepada lelaki tersebut.

Contohnya apabila seorang lelaki berkata kepada seorang perempuan, "Aku ingin jadikan kamu sebagai isteriku."

"Kahwin la dengan kita bila-bila," jawab perempuan tersebut.

Maka dari segi hukum syarak, tatkala pihak perempuan itu bersetuju, dia telah menjadi tunang kepada lelaki tersebut; walaupun ia disebut dalam telefon.

Jadi, haram bagi lelaki lain untuk masuk meminang jika hal itu diketahui. Namun jika pihak lelaki lain yang ingin masuk meminang itu tidak tahu, maka ia tidak haram.

Bagaimana dengan kebiasaan orang Melayu yang menghantar rombongan meminang untuk lelaki meminang perempuan?

Ia hanyalah adat Melayu, dan tiada kena mengena dengan hukum Islam. Antara hukum Islam dan hukum adat, mana satu lebih penting?

Namun tiada masalah dengan adat Melayu itu, cuma dari segi hukum Islam, bertunang itu adalah apabila seorang perempuan itu bersetuju dengan hasrat pihak lelaki untuk menjadikannya seorang isteri.

Bagaimana Jika Perempuan Itu Ketiadaan Ibu Dan Ayah?

Mengikut hukum syarak, jika perempuan itu persetujuannya sudah diizinkan oleh syarak seperti perempuan yang cerdik, yang sudah baligh dan sebagainya, ia sudah dianggap bertunang jika dia bersetuju dengan pelawaan lelaki yang menyatakan hasrat mengahwininya.

Apabila perempuan itu persetujuannya tidak menepati hukum syarak seperti belum baligh, gila dan lain-lain, maka wali diperlukan untuk menjawab 'pinangan' tersebut.

Kesimpulannya, kita perlu berhati-hati kerana kita boleh menjadi tunang orang tanpa kita sedar. Pastinya ramai yang tidak tahu dan perasan akan hakikat ini.

Sekiranya kita memang betul-betul sudah menjadi tunangan orang, bacalah artikel 'Disiplin Islam Dalam Pertunangan' dan 'Bagaimana Bercouple Cara Islam?'

Sebarkanlah kepada kawan, supaya tidak berlaku kekeliruan. Tapi hukum Islam jangan pula dibuat main. Umpama mempermainkan agama dan itu yang wajib kita elakkan. Wallahu'alam. Kita selalu main sebut dengan setiap pertuturan kita, tanpa memikirkan sudut yang jauh.

Islam ini mudah, Allah pun sudah permudahkan kita dengan pelbagai cara. Tunang tanpa diketahui ibu bapa atau rakan-rakan. Ayat di atas ada menyatakan antara adat Islam dan adat Melayu, mana lagi penting?

Andai takut berlaku fitnah, digalakkan kita mengadakan majlis pertunangan, wallahu 'alam. Zaman serba moden boleh menyebabkan seseorang difitnah dengan mudah.


You may also like

6 comments:

 1. Oh . Camtuh ek . Kiranya saya pon tunang orang lah gitu ? Err . ke cane ? Kalau ikot ape yg muna explain nih la :)

  ReplyDelete
 2. ikut hukum Islam, betul.. :) bila lelaki kata " awak nak kahwin dengan saya tak? " dan si perempuan kata " mestilah nak! ", maka mereka sah sebagai tunang.. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Saya pun dah jd tunang orang

   Delete
 3. Allah...:)..
  Malu pula rsa...yg penting niat krna Allah swt...alhamdulillah..

  ReplyDelete
 4. Salam..sy pun dah btunang scr xsedar..ikut syarak dah sah..cme tggu mse nk gtaw ibuayah jee..doakn saya kawan2

  ReplyDelete

All content in this website is strictly cannot be copied by anyone. 2010-2016 © munauwaratul.bs.my™. Powered by Blogger.