MAKLUMAN UPDATE UCAM

Seperti sedia maklum, saya sudah menamatkan pengajian saya di UCAM pada 2015. Jadi untuk sebarang info terkini, boleh layari laman web rasmi :


&



Strawberry Shortcake Cupcakes

Bismillah...
Assalamualaikum....


Bilangan : 12 cupcake

Masa penyediaan: 10 minit/ Masa memasak: 20 minit

Bahan-bahan:

Untuk cupcake :

  1. 2/3 cawan gula pasir 
  2. 1/2 cawan mentega tanpa garam/biasa - lembutkan pada suhu bilik
  3. 2 telur
  4. 2 sudu kecil serbuk penaik
  5. 1/8 sedu kecil garam
  6. 1-1/2 cawan tepung pelbagaiguna (All purpose flour)
  7. 1/2 cawan susu penuh
  8. Sedikit kulit oren/disagat (terpulang)
  9. Jus dari 1/2 buah oren
  10. 2 sudu kecil 'paste' vanila / vanila esen.
Untuk Campuran Strawberry (inti/jem): 

  1. 1-1/2 cawan strawberi segar, dicincang halus 
  2. 2 sudu Gula 
  3. Kulit oren disagat 1/2 Orange (terpulang)
  4. 1 sudu kecil tepung jagung (kanji)
  5. 1 sudu kecil jus oren atau air (pilihan)

Krim : 

  1. 1-1/4 cawan Heavy cream
  2. 1 sudu kecil Ekstrak vanila 
  3. 3 sudu gula aicing
  4. 1/2 sudu kecil kulit oren disagat, (terpulang)


  • Proses, 


Untuk membuat cupcakes : 


  1. Panaskan ketuhar anda kepada 350 darjah. Lapikkan dengan cawan kertas di 'cupcake pan' dan ketepikan.
  2. Dalam mangkuk kecil, campurkan tepung, garam dan serbuk penaik, ketepikan. 
  3. Pukul bersama-sama gula dan mentega. Tambah kulit oren, pes vanila, jus oren dan telur dan krim bersama-sama sehingga anda mendapat campuran yang sekata. Tambah bahan-bahan kering dan dengan kelajuan sederhana, secara perlahan-lahan tambah susu dan semua campuran bergabung. 
  4. Sendukkan adunan ke dalam 'pan' tadi, pastikan ia hanya diisi 3/4  kerana mereka akan naik. Bakar selama 18 hingga 20 minit dan biarkan sejuk selama kira-kira 45 minit sebelum pembekuan.

Untuk membuat campuran strawberi (inti/jem) :

  1. Dalam periuk sederhana, gabungkan strawberi, gula dan parutan kulit oren. Masak dengan api sederhana tinggi dan membawa kepada mendidih kacau sering sehingga gula larut. 
  2. Tambah campuran tepung jagung ju oren (larutkan bersama) dan masak selama 1 minit lebih, biarkan sejuk sepenuhnya.

Untuk membuat krim 

  1. Untuk membuat topping pada cupcake, pukul bersama-sama krim, parutan kulit oren, vanila dan gula aicing sehingga kembang. 


Untuk meletakkan inti/jem dan topping

  1. Gunakan scoop aiskrim atau apa-apa sahaja alat untuk mengorek isi tengah cupcake. Isi dengan kira-kira 1 sudu makan campuran strawberi
  2. Paip dengan beberapa krim yang dipukul. 
  3. Hias setiap cupcake dengan sepotong strawberi atau Biarkan begitu sahaja, dan siap!
Resepi oleh Laura Vitale

Comments

Popular Posts